[ecasound] broken lame/mp3 output (was: Re: Problem with ecasound on CentOS 5.2, x86_64)

From: Kai Vehmanen <kvehmanen@email-addr-hidden>
Date: Fri Mar 20 2009 - 00:03:22 EET


On Thu, 19 Mar 2009, Kai Vehmanen wrote:

> this might be redundant, but did you try with the same exact params

...and it was, don't bother do any more tests. I installed lame 3.98-2 on
my devel machine and got the same exact error. It seems the command-line
syntax for lame has changed a lot in 3.98, and essentially ecasound does
not work with it, at least not out-of-the-box. There's also a Ubuntu bug
for this:


Fortunately, a workaround is easy, just add:

ext-cmd-mp3-output = lame -b %B -s %S -r --little-endian -S - %f

... to your ~/.ecasound/ecasoundrc and ta-daa it works.

How to fix the defaults (without breaking support for some version(s) of
lame), now that's a harder nut to crack. The good news is the lame now has
'--little-endian' option, so we no longer need to do guesswork about the
sample endianess.

Apps built with the Adobe(R) Flex(R) framework and Flex Builder(TM) are
powering Web 2.0 with engaging, cross-platform capabilities. Quickly and
easily build your RIAs with Flex Builder, the Eclipse(TM)based development
software that enables intelligent coding and step-through debugging.
Download the free 60 day trial. http://p.sf.net/sfu/www-adobe-com
Ecasound-list mailing list
Received on Fri Mar 20 00:05:41 2009

This archive was generated by hypermail 2.1.8 : Fri Mar 20 2009 - 00:05:41 EET